Stappenplan bezoek een open TOM-school

Nieuwsgierig geworden hoe TOM onderwijs anders er in de praktijk uit ziet? Plan dan een bezoek aan een open TOM-school. Elke school is uitstekend toegerust om bezoekers te ontvangen. Wilt u weten wat er van u wordt verwacht? Lees dan het stappenplan.

Aanmelden
1. Scholen die op bezoek willen bij een open TOM-school, melden zich via de TOM-website aan.

2. Kijkwijzer
Vul een TOM-kijkwijzer in. De kijkwijzer geeft de mogelijkheid om aan de hand van de 3 pijlers en de schil van TOM een profiel samen te stellen. De 3 pijlers zijn: inzet van personeel, organisatie van het onderwijs, krachtige leeromgeving en de schil daaromheen is het proces van verandering.
linkpijl TOM-Kijkwijzer (pdf)

3. Ontwikkelpunten
Vanuit de kijkwijzer wordt duidelijk waar uw school al sterk in is en wat nog verder ontwikkeld kan worden: ontwikkelpunten.

4. Kijkpunten
Vanuit het profiel kiest u waar u naar wilt gaan kijken: kijkpunten. Wilt u bijvoorbeeld zien hoe onderwijsassistenten ingezet worden? Of hoe u klassenoverstijgend onderwijs kunt organiseren, of hoe u met Meervoudige Intelligentie kunt werken?

5. Voorbereiden bezoek
De kijkpunten bespreekt u met het hele team; wat wil het team graag zien en wat wil het team nog weten? U spreekt af welke teamleden er op bezoek gaan. Tevens spreekt u af hoe en welke informatie verzameld wordt (b.v. gaat er een camera mee – vooraf de website van de open TOM-school bestuderen enz.) Ook maakt u afspraken over hoe en wanneer de overdracht binnen het team na afloop plaats gaat vinden.

6. Passende school
Kijk in het schema welke school het beste past bij uw kijkpunten.
linkpijl Schema (doc)

7. Kies een school
Kies een geschikte open TOM-school.
linkpijl Open TOM-scholen

8. Aanmelden
Meld u aan voor één van de genoemde data.

9. Kosten
Voor elke bezoeker brengt de Open TOM-school 60 euro + 10 euro voor de lunch in rekening. Voor een bezoek met het hele team betaalt u 400 euro + 10 euro lunchkosten per persoon.

10. Op bezoek
Het bezoek vindt plaats, informatie wordt verzameld.

11. Reflectie
Gebleken is dat een goed begeleid reflectiegesprek direct na het bezoek veel rendement oplevert. Indien u dat wenst, kunt u afspraken met uw begeleider/adviseur maken om bij het bezoek aanwezig te zijn.

12. Terugkoppeling op school
Niet lang na het bezoek is er een presentatie van het bezoek op een teamvergadering of een studiedag. Van daaruit maakt u afspraken welke activiteiten de school gaat doen op de korte en de lange termijn.